Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Dar hunedorean de ziua romanilor

 

Anul acesta CRED ONG sărbătorește al șaselea an de când în colaborare cu operatori locali organizează Petrecerea tradițională de 1 Decembrie.

Evenimentul s-a vândut în doua săptămâni de la lansare, dacă nu consideram rezervările făcute înainte de anunțul oficial.

Succesul acestui eveniment sta în voia buna și spiritual de sărbătoare, care cuprinde hunedoreanul când aude muzica populara și vede culoarea costumelor populare invadând spatii prietenoase, îmbibate de miresmele date de bucatele tradiționale.

Unul din factorii de succes este energia și admirația pe care o trezește Ansamblul Hațegana.

Înființat în anul 1970 pe lângă sindicatul Combinatului Siderurgic Hunedoara în micul oraș muncitoresc de pe malul Cermei, cunoaște an de an succesul și trece în 1990 la Casa de Cultura a municipiului Hunedoara, unde îl regăsim și în zi de azi, vasnic exemplu al zicalei “apa trece, pietrele rămân”. Face parte indiscutabil din nucleul dur al acestui oraș, și își datorează longevitatea și succesul oamenilor, artiștilor, care l-au animat.

Din 1991 este condus de coregraful Enea Vasile, el însuși format în cadrul Ansamblului din care face parte din 1976.

Daca la nivelul lui ’95-’96 avea circa 30 de dansatori, în 2016 Ansamblul este format din 4 grupe și numără mai bine de 100 de dansatori, toți amatori, toți devotați și talentați, iubitori de folclor.

Grupa celor mici e formata din aproape 60 de copilași, cel mai tânăr având 7 ani, pe când cea a “Veteranilor” număra 20 de artiști cu cel mai vârstnic la 62 de ani.

Ansamblul Hațegana acoperă cu măiestrie toată paleta de dansuri populare din toate colturile tarii și ca orice ansamblu care se respecta a învățat și dansuri tradiționale specifice din cele mai renumite  zone ednofolclorice ale lumii, ca sa condimenteze orice eveniment, la orice nivel și orice s-ar cere de la acesta.  

Asta nu înseamnă  ca vor dansa țigănește în superbele costume populare padurenesti. Nici nu vad cum s-ar putea (dar asta trebuie sa fii îmbrăcat măcar o data în viata acest costum ca sa pricepi ca dacă nu știi cum e greu și sa pășești darămite sa joci). Nu! Casa de Cultura le asigura costume pentru toate zonele și ce nu găsesc acolo, se ocupa Sefu’.

Toate televiziunile naționale și cu specific folcloric  i-au avut invitați măcar o data, pe cei mici sau cei mari, iar anii nu au trecut nici măcar o data fără ca recunoașterea talentului și a efortului sa nu fie afirmata. Mărturie stau premii și trofee, material, dar cel mai important admirația și respectul concetățenilor și nu numai.

Pentru perioada sărbătorilor Ansamblul Hațegana pregătește un spectacol complex care va cuprinde obiceiurile din zona iar cei ce vor putea asista se vor bucura de un privilegiu deosebit.