Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Colonia Dacica Sarmizegetusa

 

       Scurt istoric. Sarmizegetusa se afla situata in partea de vest a Tarii Hategului, la aproximativ 8 km de “ Portile de Fier ale Transilvaniei”, de unde se face trecerea in Banat. 

      In antichitate romanii au construit aici capitala provinciei Dacia Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Zidurile orasului aveau o lungime de 500 x 600 m si inchideau in interior o suprafata de aproximativ 33 ha. Pe o suprafata de 60-80 ha, in afara zidurilor de incinta ale orasului, romani au construit numeroase monumente publice, case particulare, morminte, etc.                                                                                           

           Pe langa aceasta zona locuita propriu-zis, orasul mai dispunea de un territorium, unde cei care isi   puteau permite se retrageau pe timp de vara, existau villa rustica, ferme romane, cum sunt cele de la Hobita sau de la Santamarie Orlea, ori existau asezari de rang inferior cum sunt Aquae (Calan Bai) sau Germisara (Geoagiu Bai), unde se faceau bai termale inca din antichitate. Dar acest territorium se extinde inspre est pana la Muntii Apuseni, Ampelum (Zlatna) s-a rupt si s-a dezvoltat din teritoriul Sarmizegetusei, iar inspre vest Dierna (Orsova) s-a divizat din teritoriu capitalei. Traian a fondat un singur oras in provincie si acela a fost Colonia Dacica, urmatorii imparati au pus bazele altor 10 sau 11 comunitati urbane, din care Sarmizegetusa a devenit mama pentru alte patru orase.

            Dupa retragerea armatei si a administratiei romane la sud de Dunare, in 271-275, amfiteatru de  aici va fi blocat de catre o populatie romanica candva in sec IV. Undeva in coltul de nord-est a orasului a fost descoperita o cladire de sfarsit de secol IV si inceput de secol V, aceasta fiind o limita cronologica pana la care orasul va fi locuit in antichitate.

            O linie de patrundere a slavilor dinspre banat este atestata prin numele localitatilor Teregova, Voislova, Bucova, Gradiste ( satul se va numi din nou Sarmizegetusa doar din epoca contemporana).                                                                                                                              

                 In 1315 satul este atestat documentar satul sub numele Britonia, iar apoi aceste atestari se inmultesc. In evul mediu si in epocile ulterioare imprejurimile Sarmizegetusei si nu numai, au beneficiat  de un bogat material de constructie oferit de ruinele romane.

            Numeroase biserici din Tara Hategului contin piese romane, cum ar fi Densus, Ostrov, Pesteana, Hatagel, Tustea, Santamarie Orlea, etc.De asemenea muzeele din tara cum ar fi Lugoj, Deva, Cluj, Bucuresti, ori chiar cele de la Budapesta si Viena.

 

Interesul pentru ruinele de aici manifesta numerosi carturari ai vremii, cum ar fi
preotul Johannes Mezerzius care identifica orasul roman candva la sfarsitul sec XV. Un
italian originar din Bologna, L.F. Marsigli, ne lasa o harta a amfiteatrului si a altor cateva
monumente vizibile, de asemenea deseneaza piese epigrafice sau statui. In sec. XVIII
ruinele erau vizibile la suprafata solului, un ofiter austriac, S.J Hohenhausen, publicand
cateva schite in anul 1775 la Viena.