Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

REZERVATIA DE ZIMBRI DE LA HATEG

Din categoria articolelor de promovare a județului Hunedoara astăzi va prezentam Rezervația de zimbri de la Hațeg.

Rezervația de zimbri de la Hațeg aici ai șansa rară de a putea admira aceste frumoase şi maiestuoase animale pe cale de dispariție - zimbri.  Aceasta este printre puținele locuri din Europa unde trăiește zimbrul (bison bonasus). Aceasta specie care a dominat pădurile de foioase din Europa medievala este aproape dispărută. În rezervația de la Hațeg sunt zimbri începând cu 1958, numărul lor fiind variabil, în prezent fiind de 8 exemplare (s-au mai înmulțit în anul 2012). Cu o suprafață de 40 ha, situata în apropierea orașului Hațeg, Pădurea Slivut reprezinta un ecosistem natural. În prezent, Direcția Silvica Deva prin Ocolul Silvic Hațeg, deține custodia acestei rezervații naturale.

Aflata la  3 km de oraș, rezervația din pădurea Slivut se mândrește cu faptul de a fi primul loc de pe teritoriul României, unde zimbrul european și-a făcut apariția. Acest fapt s-a întâmplat în toamna anului 1958, când o pereche de zimbri - Podarec si Polonka - a fost adusa din Polonia. Peste cinci ani a mai fost adus încă un exemplar din Polonia, Pumila. Aceștia s-au înmulțit, astfel încât în anul 1979, în Rezervația de Zimbri Slivut - Hațeg, existau un număr de 12 zimbri. Cei născuți în România au primit nume începând cu litera R. În timp, o parte dintre zimbri născuți la Hațeg (în total 47 de pui) au luat drumul altor locuri din România, unde s-au format mai apoi rezervații de zimbri, respectiv Vânători Neamț și Neagra Buscani. La Rezervația Vânători - Neamț au fost duși de la Hațeg trei exemplare în anul 1969, la Neagra Bucsani au plecat sase exemplare în anul 1982. Alti trei zimbri de la Hațeg au luat în anul 1966 drumul Bucureștiului, pentru a fi dați Grădinii Zoologice, iar un an mai târziu, încă doi zimbri au plecat la Pitești. În anul 2002, au fost aduși la Hațeg un număr de trei exemplare de zimbri de la Bucsani.

Accesul la rezervație se face de pe drumul național E79 dintre Hațeg și Simeria, pe sensul de mers dinspre Simeria. De la drumul național mai ai de mers încă vreo 3 km până la parcarea de la intrarea în Rezervație unde lași mașina.

Intrarea în rezervația de zimbri costă 6 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii. Programul de vizitare este în fiecare zi între orele 08:00 - 20:00.

Te invităm să dai like proiectului nostru  “ De ce sa vizitezi Hunedoara” pe pagina noastră de facebook si pe site