Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Mănăstirea Colț

 

 Mănăstirea Colț este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Râu de Mori, județul Hunedoara. Este una dintre primele mănăstiri atestate pe teritoriul României, fiind construită la inceputul sec. XIV, undeva prin anii 1310-1315 de familia Cândeștilor. În secolul XV s-a întemeiat aici o sihastrie, sub influenta Mănăstirii Prislop. Aceasta a funcționat pâna în a doua jumătate a secolului XVII când calvinii i-au izgonit pe călugări de aici iar mănăstirea a rămas în paragină pâna în anul 1989 când Episcopia Aradului a decis restabilirea vieții monahale aici. În 1995 schitul capătă viață prin stabilirea aici a unui grup de călugări.

Biserica mănăstirii este din piatră, fără temelie, cu contraforturi, în formă de navă cu altar și naos. Are un turn în formă pătrată(ce era folosit pentru apărare), care a avut în interior trei camere. Scările turnului sunt verticale și anevoioase. În ultimele două încăperi, cele mai de sus, locuiau odinioară călugării. În interiorul bisericii se află o pictură făcută în jurul anului 1350 de același pictor Ștefan, care a pictat și Bisericile din Ostrov și Densuș.

Biserica Mănăstirii Colt este situata în satul Suseni al comunei "Raul de Mori" din județul Hunedoara. Biserica funcționează ca schit și are o mica obște formata din doi călugări, iar hramul este "Duminica Tuturor Sfinților". Biserica este construita din piatra și are un farmec aprte fiind așezată intre munți, iar de jur împrejur se deschide un peisaj minunat.

Rau de Mori este o așezare străveche de cneji romani, care este și locul de origine al familiei Candea. Aceasta familie a avut un rol important în viata sociala și politica a Transilvaniei și a ținutului Hațeg. Acești cneji romani au avut un rol important și în construirea bisericilor și mănăstirilor din zona.

Biserica și cetatea Colt se afla pe drumul ce duce de la localitatea hunedoreana Rau de Mori spre Râușor, care este și una dintre porțile de intrare în Parcul National Retezat.

Cu speranța că informațiile noastre te vor ajuta, îți dorim “drumeție” plăcută!

Te invităm să dai like proiectului nostru  “ De ce sa vizitezi Hunedoara” pe pagina noastră de facebook   si pe site.