Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

De la Castel …. La Sureanu

(Sau Capra vecinului tot capra e! )

 

De la Hunedoara la Domeniul Schiabil Sureanu sunt circa trei ore de mers, din care doar ultima parte e problematica. Ceea ce compenseaza e peisajul minunat in orice anotimp.

Desigur, nu veti auzi multa lume sa spuna “e rau drumul, dar e foarte frumos!”

E rau o bucata, e adevarat, dar sa vezi doar partea proasta a lucrurilor….

Tendinţa aceasta tipic românescă de a ne compara în defavoarea noastră devine obositoare.

Sigur, sunt şi cazuri incontestabile, dar de aici şi până la sindrom, la cronicizare?!...

Poate că toate astea se întâmplă pentru că nu am învăţat istoria sau nimic din ea.

Suntem şi am fost un popor/ţară ce s-a zbătut să supravieţuiască între cei mari. Nu am stat la masa bogaţilor dar nici nu ne-am hrănit cu resturile lor. Şi asta e un plus!

Când te uiţi admirând cu ochii şi sufletul invidios la realizările altora, aminteşte-ţi că au fost obţinute cu reguli stricte aplicate asupriţilor şi cu mintea limpede.

Dacă faci bine ceea ce ai de făcut, fiecare în cercul său, cercurile se vor uni, la un moment dat obtinându-se o propagare a undei binelui.

Aşa cu cultura, cu economia, cu turismul…. cu orice aspect ai vrea să abordezi.

Sporturi de iarnă, de exemplu. Eu nu sunt o pasionată. De fapt nu îmi place iarna, şi gata. E frig şi mi-e frig! Dar, ţara asta stă pe nişte resorturi alpine între tări ce au Alpi sau infrastructură de cuceritori. De câte ori daţi exemplu o staţiune alpină străină, răspundeţi mai întâi la întrebarea “cuceritor” sau “cucerit”.

Sigur că pe lista cu multe poziţii Tirolul ar conduce detaşat, de exemplu, dar şi la Şureanu aveţi tot ce-i trebuie unui schior pasionat.

Nu sunt cluburi şi nici baruri de fiţe, şi dacă nu eşti sofer nu urci nici dacă ai cea mai de fiţe maşină, căci nu o conduce şmecheria, ci priceperea.

Nu se fumează în cabane dinaintea legii special antifumat, şi cu asta am spus tot.

Pentru moment, este un loc pentru iubitorii muntelui, ce apreciază sportul şi peisajul. Încă nu e pentru pipiţe şi cocalari, după definiţia clasică.

În rest ai de toate.

Oameni amabili şi săritori, peisaj superb, mâncare irezistibilă, condiţii optime pentru sporturile de iarnă sanie, schi, snowmobil.

Şi da, lucrătorul în turism îţi umple inima de speranţe (pentru un viitor mai bun în domeniu) căci e politicos, serviabil, priceput şi stilat.

Patologia asta, a lamentării pe sistem “nimeni nu mă ajută, dar eu stau şi astept” e ridicolă.

Fii bun în ceea ce faci, orice dar fi bun, fă-ţi treaba bine şi fă bine în jurul tău şi binele se va întoarce. Fă ca să ai, ca să poţi cere!

Nu pot eu, mecanic auto să îi cer dentistului să fie bun, dar eu îi distrug maşina că nu ştiu biela de manivelă, sau ….. alte asemenea.

Acestea fiind spuse si ca inchidere de sezon sa ne vedem cu bine sis a umblam sanatosi si pozitivi.