Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Biserica de la Sîntămăria Orlea

 

 

O vezi ridicandu-se semeata, tăcuta, demna, de printre culmi și coturi de străduțe șerpuite. O vezi cum scrutează zarea, dincolo de cele mai agere priviri ale oamenilor. E aici de sute de ani. E poarta spre cer si scara rugilor aprinse. E una din mândriile Transilvaniei. E Sȃntămăria Orlea

 

Biserica de la Sȃntămăria Orlea a fost construită în stilul cistercian al epocii romanice târzii. Ca toate bisericile cisterciene, a fost dedicată Fecioarei Maria și este o construcție simplă, de dimensiuni impresionante însă. Este cea mai mare biserică medievală din Ţara Haţegului. Biserica din Sântămăria Orlea, construită între anii 1270 și 1280, în stil romanic târziu, este alcătuită dintr-o navă dreptunghiulară tăvănită, cu turn decrosat pe faţada vestică, tribună de lemn pe stălpi de zid la vest şi un altar dreptunghiular boltit în cruce pe nervuri. Picturile murale şi ale navei îmbină stilul bizantin cu cel italian şi reprezintă cel mai vechi ansamblu ortodox din România – anii 1300-1330.

Biserica Sȃntămăria Orlea a aparținut timp de sute de ani celebrei familii Cande, care a devenit ulterior, în timpul Reformei, familia Kendeffi. Ei sunt cei care au adăugat frescele Apostolilor din Sfântul Altar și Răstignirea de pe peretele estic și și-au înălțat un balcon pe peretele vestic, unde asistau la slujbele religioase.

Ȋn interiorul bisericii din Sȃntămăria Orlea se conserva un vast ansamblu mural, de o valoare excepționala, picturile datând din mai multe etape. Picturile murale și ale navei îmbină stilul bizantin cu cel italian și reprezinta cel mai vechi ansamblu ortodox din Romania - anii 1300-1330.

Remarcabile sunt scenele din viata Fecioarei Maria, Judecata de Apoi, sau minunatul Sfânt Ierarh Nicolae, dar scena Înălțării Sfintei Cruci este nemaiîntâlnită: Sfânta Elena și Patriarhul Macarie al Ierusalimului susțin Sfânta Crucea pe care o ridica un slujitor din fata unui mormânt.

Cu speranța că informațiile noastre te vor ajuta, îți dorim “drumeție” plăcută!

Te invităm să dai like proiectului nostru  “ De ce sa vizitezi Hunedoara” pe pagina noastră de facebook   si pe site.