Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Produsul gastronomic Virşli

Prepararea virşlilor

Produsul gastronomic Virşli

Virşli

Prepararea virşlilor. Reţeta se păstrează cu sfinţenie şi se transmite de la bunici la nepoţi. Nimeni nu mai ştie când au început să fie produşi aceşti cârnăciori, dar oamenii cred că meşteşugul datează de pe vremea dacilor. Oricum, de sute de ani reţeta este neschimbată. Se taie oaia şi capra, sau iedul care e mai gustos ca mielul, se curaţă carnea şi se pune la sărat, în recipienţi de lemn, timp de câteva ore. Neapărat de lemn, că pleul schimbă gustul cărnii. Apoi carnea se toacă de două ori, prima dată mai mare şi se bagă la rece o zi-două sau şi mai mult. După accea se frământă cam o oră, în acelaşi timp adăugându-se şi condimentele: usturoi, sare, ardei iute şi piper, toate după gust, până se obţine o pastă omogenă. Urmează umplerea maţelor, bine spălate şi ţinute la rândul lor la sare, musai de oaie, că altfel strici tăt gustul. Faza finală este afumatul. Numai la hituit se ţin de la două ore, două ore şi jumătate până la trei ore. Depinde de foc, cât e de puternic, câte lemne sunt la foc, pentru că e un lemn de esenţă tare, numai lemn de fag se foloseşte. Asta durează cel mai mult. Carnea se toacă, se condimentează la rece, se malaxează, apoi se introduce în nişte membrane naturale de oaie, de anumite calibre.

Secretul produsului constă, de fapt, în proporţia ingredientelor, iar producătorii autohtoni cred că reţeta s-a perpetuat în timp de pe vremea dacilor. Pentru că este un produs tradiţional, virşlul de Sălaj se vinde la pereche, şi nu la kilogram. Preparatul costă între 2 şi 3 lei perechea şi are mare căutare. Hituireaa virşlilor este un procedeu prin care aceştia se coc şi se afumă în acelaşi timp, aşa încât pot fi consumaţi imediat ce sunt luaţi de pe foc.

Spre deosebire de virşlii de Brad, foarte gustosi şi ei dealtfel, care se opăresc, virşlii de Sălaş se pun la afumat. Pentru afumare se foloseşte numai lemn de fag, foarte bine uscat şi tăiat mărunt. Cuptorul se incinge bine, la foc mare, cam o jumătate de oră, după care se lasă să se facă jar. 

Produsul gastronomic VirşliProdusul gastronomic VirşliVirşli