Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Cavalerii medievali

Cavaler medieval

Cavaler medieval

Cavalerul, apărut în secolul al X - lea, este unul dintre componentele de bază ale societății medievale. Cavaleria era formată din luptători călare și îi îngloba pe toți cei care practicau meşteşugul armelor (milites). În Transilvania, mult mai mult influențată de civilizația occidentală, regăsim insituția oarecum clasică a cavaleriei, pe când în Țara Românească și Moldova cavalerului occidental îi corespunde rangul de viteaz, cu deosebirea că și un om de rând care se distinge în luptă putea fi ridicat la rangul de viteaz.

Moment important al vieţii cavalereşti, simbol al consacrării efective a cavalerului ca membru al acestei categorii sociale, investitura cavalerului este similară cu investitura vasalului de către senior. Investirea este precedată de o lungă pregătire, desfăşurată pe parcursul mai multor ani. La vârsta de 12 ani, fii nobililor (sau ai cavalerilor) erau trimişi la curtea seniorului, unde, în calitate de paji şi scutieri, învăţau cu precădere meseria armelor. Investitura cavalerului avea loc la vârsta 18 - 20 de ani.

Investitura se petrecea, de regulă, în preajma unui eveniment important (căsătoria unui nobil) sau a unei mari sărbători religioase. Ceremonia se desfăşura numai după ce aspirantul petrecea o noapte în curtea castelului (“veghea armelor”), făcea o baie rituala şi se spovedea. Actul propriu zis al investiturii consta în îmbrăcarea armurii şi legarea pintenilor, după care naşul cavalerului (de obicei seniorul, care îi şi dăruia armamentul complet) îl lovea peste ceafă cu latul palmei. Apoi primea spada, iar un preot îl îndemna să apere cu ea instituţia Bisericii. Ceremonia se încheia printr-o demonstraţie a forţei şi îndemânării proaspătului cavaler în mânuirea armelor. Investitura putea avea loc şi pe câmpul de luptă, înainte sau după o bătălie, acest lucru fiind considerat ca extrem de onorant.

 

 


Pentru a afla mai multe informaţii şi a savura experienţe cavalereşti autentice vizitaţi Sala Cavalerilor de la  Castelul Corvinilor de la Hunedoara!

Resurse - Arme medievale