Dimensiune font

Teme

Stil Meniu

Cpanel
 AddThis Social Bookmark Button

Originea lui Iancu de Hunedoara

Castelul Corvinilor, Curtea interioară

Castelul Corvinilor, Curtea interioară

După moartea eroului Iancu de Hunedoara, soţia sa, Elisabeta de Szilágyi, a continuat cu mult zel edificările. O importanţă deosebită o au tablourile cu legenda originii lui Iancu de Hunedoara.

Astfel, pe partea interioară a loggiei de la etaj, se pot distinge trei tablouri, care vor să perpetueze legenda originii lui Ioan (Iancu) de Hunedoara.

Primul tablou reprezintă figura unui cavaler, cu braţul drept ridicat, în poziţie de invitare, ademenire, şi figura unei fete în port naţional românesc, cu privirea îndreptată spre bărbat, ţine un obiect în mâna dreaptă.

Tabloul al doilea reprezintă un bărbat cu privirea spre fată, arătându-i un inel cu mâna dreaptă, mâna stângă o ţine pe inimă, iar fata îşi întoarce privirea după bărbat, cu braţul stâng ridicat, părând a refuza oferta şi a nu vrea să audă de făgăduinţă.

Pentru a asculta textul daţi clic pe player.

În tabloul al treilea, se pot distinge mai bine figurile. Femeia, în ie românească, cu ştergar pe cap, portul caracteristic pădurenesc din această regiune, cu o privire tristă, arată cu mâna dreaptă spre o verigă mare, pe care o ţine în mâna stângă, în care verigă se găsesc două inele. Bărbatul are înfăţişare de prinţ, cu capul descoperit, îşi întoarce privirea dinspre figura femeiască, dând expresie refuzului de acceptare a căsătoriei, cu ambele mâini.

Pe stâlpul următor, drept continuare a legendei, este figura unui copil cu părul auriu, cu înfăţişare frumoasă, care ţine în mână mărul ţării, deasupra capului are o inscripţie care nu s-a putut descifra bine, dar se bănuieşte că ar fi „Iohannes”. Tabloul următor îl evidenţiază pe regele Matei la o vânătoare de mistreţi.

Cu toate acestea, lucrările îi amintesc pe Ioan (Iancu) de Hunedoara şi pe Matei Corvin, ca pe nişte descendenţi dintr-o familie valahă relativ modestă. Unde găsim totuşi explicaţia acestor tablouri ? Putem crede că însuşi Matei Corvin sau mama sa Elisabeta Szilágyi au inventat această poveste pentru a justifica pretinsele drepturi ale lui Matei la tronul Ungariei, şi atunci, căutând să răspândească cu orice preţ acest basm genealogic, Elisabeta nu s-a sfiit să-l reprezinte chiar în loggia castelului.

Pentru a asculta textul daţi clic pe player.